Spanyol rizseshús mediterrán ízben
Minden év szeptember 20.-a a híres spanyol rizseshús ünnepe, ha az ember paella készítésére készül szinte bármelyik napra lehet ünnepi menü. A spanyol éttermek nagy kedvence itthon a nagyobb családi összejövetelek sztárja lehet. Az előkészületek hossza, maximum az alapanyag beszerzése miatt lehetnek, de megéri mert nem egy hétköznapi étel a paella, kis utánajárással itthon is beszerezhető (majdnem) az összes hozzávaló, de magyarosan is ízesíthetjük a tenger gyümölcsei helyett. Mindenesetre egy lehetőség, ha meg szeretnénk lepni a családot vagy a barátokat egy különleges mediterrán ízharmóniával!
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 40 perc |
Pihentetés | 5-10 perc |
Mennyiség |
személyes
|
Hozzávalók
- 300 g kerek szemű rizs
- 500 g csirkehús
- 300 g garnélarák Javasolt
- 200 g bébitintahal Javasolt
- 5-10 db feketekagyló Javasolt
- 150 g zöld lapos bab vagy bármilyen primőr zöldbab
- 30 g fehér bab
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db érett paradicsom
- 1 db articsóka
- 15 dl húsleves alaplé a megmaradt leszűrt levest fagyasztóban tárolhatjuk ilyen alkalmakra
- 10 g sáfrány ízlés szerinti mennyiség
- 1 kanál só
- 2 kanál füstölt pirospaprika
- 1 dl olívaolaj
Hozzávalók
|
|
Elkészítés
kezdés
- Melegítsük fel a paella sütőt, és öntsünk bele néhány evőkanál olívaolajat.
- Amikor az olaj már forró, tegyük bele az aprított húst (csirkét, vagy nyulat is lehet) és hirtelen pirítsuk aranybarnára. Ha kész a hús, a lecsöpögtetett zöldségeket adjuk hozzá és a húst félretolva pirítsuk meg őket. Amikor kész, csináljunk egy kis kört a serpenyő közepén és adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomot valamint a fokhagymát. Ezt hagyjuk pár percig pirulni.
- Ezután tegyünk vissza a húsokat a serpenyőbe, megszórhatjuk őket egy kis füstölt pirospaprikával, ami a legizgalmasabb fűszere a spanyol konyhának, félúton a magyar konyha és a mediterrán ízvilág között. Ez egy lehetőség, a lényeg, hogyha a zöldség és a húsok is megpirultak, öntsük fel a serpenyőt egy liter húsleves alaplével, és ha felforrt, öntsük bele a rizst.
megjegyzés
- A paellához a katolikus spanyolok a rizst kereszt alakban öntik bele a serpenyőbe, amelyet a sáfrány és többi fűszerezés után körkörös mozdulatokkal összekevernek. Ezután hagyjuk még 10 percig nagy lángon, majd 10 percig kis lángon főzzük a rizst, és közben hozzá adhatjuk a tenger gyümölcseit is.
befejezés
- Mindig apránként adagoljuk utána a rizshez az alaplevet. Bár a matek egyszerűnek tűnik (a rizshez háromszoros alaplére van szükség), a párolgás miatt még nem árt tovább pótolni az alaplevet. Vigyázva, mert a rizs a 3 és félszeresét is felveszi a folyadéknak és akkor túlságosan ragadós lesz.
- Lehetőség szerint fogyasztás előtt kicsit pihentetni kell a paellát, de akár egyből tálalható is, ízlés szerint.
Megjegyzés
Ezt kedvelem