Spanyol rizseshús mediterrán ízben

Spanyol rizseshús mediterrán ízben
Recept nyomtatása
Spanyol rizseshús mediterrán ízben
Minden év szeptember 20.-a a híres spanyol rizseshús ünnepe, ha az ember paella készítésére készül szinte bármelyik napra lehet ünnepi menü. A spanyol éttermek nagy kedvence itthon a nagyobb családi összejövetelek sztárja lehet. Az előkészületek hossza, maximum az alapanyag beszerzése miatt lehetnek, de megéri mert nem egy hétköznapi étel a paella, kis utánajárással itthon is beszerezhető (majdnem) az összes hozzávaló, de magyarosan is ízesíthetjük a tenger gyümölcsei helyett. Mindenesetre egy lehetőség, ha meg szeretnénk lepni a családot vagy a barátokat egy különleges mediterrán ízharmóniával!
paella rizses hús
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 5-10 perc
Mennyiség
személyes
Hozzávalók
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 5-10 perc
Mennyiség
személyes
Hozzávalók
paella rizses hús
Elkészítés
kezdés
  1. Melegítsük fel a paella sütőt, és öntsünk bele néhány evőkanál olívaolajat.
  2. Amikor az olaj már forró, tegyük bele az aprított húst (csirkét, vagy nyulat is lehet) és hirtelen pirítsuk aranybarnára. Ha kész a hús, a lecsöpögtetett zöldségeket adjuk hozzá és a húst félretolva pirítsuk meg őket. Amikor kész, csináljunk egy kis kört a serpenyő közepén és adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomot valamint a fokhagymát. Ezt hagyjuk pár percig pirulni.
  3. Ezután tegyünk vissza a húsokat a serpenyőbe, megszórhatjuk őket egy kis füstölt pirospaprikával, ami a legizgalmasabb fűszere a spanyol konyhának, félúton a magyar konyha és a mediterrán ízvilág között. Ez egy lehetőség, a lényeg, hogyha a zöldség és a húsok is megpirultak, öntsük fel a serpenyőt egy liter húsleves alaplével, és ha felforrt, öntsük bele a rizst.
megjegyzés
  1. A paellához a katolikus spanyolok a rizst kereszt alakban öntik bele a serpenyőbe, amelyet a sáfrány és többi fűszerezés után körkörös mozdulatokkal összekevernek. Ezután hagyjuk még 10 percig nagy lángon, majd 10 percig kis lángon főzzük a rizst, és közben hozzá adhatjuk a tenger gyümölcseit is.
befejezés
  1. Mindig apránként adagoljuk utána a rizshez az alaplevet. Bár a matek egyszerűnek tűnik (a rizshez háromszoros alaplére van szükség), a párolgás miatt még nem árt tovább pótolni az alaplevet. Vigyázva, mert a rizs a 3 és félszeresét is felveszi a folyadéknak és akkor túlságosan ragadós lesz.
  2. Lehetőség szerint fogyasztás előtt kicsit pihentetni kell a paellát, de akár egyből tálalható is, ízlés szerint.
Megjegyzés

Ha még nem rendelkezünk paella sütővel, itt megrendelhetjük:

Gázos sütőkészlet paella sütőtállal

 

Ezt kedvelem