5 kreatív recept, amit kenyérsütőben készíthetsz el (nem csak kenyér!)

A kenyérsütő gépek népszerűsége nem véletlen: egyszerűsítik az otthoni kenyérsütést, és garantálják a friss, ízletes eredményt. De mi van, ha azt mondanám, hogy a kenyérsütőben nem csak kenyeret készíthetsz? Íme öt kreatív recept, amelyekkel kihasználhatod kenyérsütőd sokoldalúságát!

1. Kenyérsütőben készült lekvár

A lekvárkészítés sosem volt ennyire egyszerű!

Hozzávalók:

  • 1 kg gyümölcs (pl. eper, szilva, barack)
  • 500 g cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. Mossuk meg és daraboljuk fel a gyümölcsöket. Ha szükséges, magozzuk ki őket.
  2. Tegyük a gyümölcsöt, a cukrot és a citromlevet a kenyérsütőbe.
  3. Válasszuk a „lekvár” vagy „dzsem” programot a kenyérsütőn.
  4. Amikor kész, hagyjuk kihűlni, majd töltsük steril üvegekbe.

2. Pizzatészta kenyérsütőben

A tökéletes pizzakezdéshez!

Hozzávalók:

  • 360 ml víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 600 g búzaliszt
  • 2 teáskanál száraz élesztő

Elkészítés:

  1. Tegyük a hozzávalókat a kenyérsütőbe a fent megadott sorrendben.
  2. Válasszuk a „tészta” programot.
  3. Amikor kész, vegyük ki a tésztát, és hagyjuk pihenni 30 percig.
  4. Ezután nyújtsuk ki, és készítsük el a pizzánkat kedvenc feltéteinkkel!

3. Kenyérsütőben sült sütemények

Igen, a kenyérsütőben is süthetsz finom süteményeket!

Hozzávalók:

  • 200 g vaj
  • 200 g cukor
  • 4 tojás
  • 200 g búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • Ízlés szerint: kakaópor, vanília, gyümölcsök

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat.
  2. Keverjük hozzá a lisztet és a sütőport.
  3. Adjuk hozzá a kívánt ízesítőket vagy töltelékeket.
  4. Tegyük a tésztát a kenyérsütőbe, és válasszuk a „sütemény” programot.

4. Házi készítésű joghurt kenyérsütőben

Friss és természetes!

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 2 evőkanál natúr joghurt

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a tejet kb. 45°C-ra.
  2. Adjuk hozzá a joghurtot, és keverjük össze.
  3. Öntsük a keveréket a kenyérsütőbe.
  4. Válasszuk a „joghurt” programot.
  5. Amikor kész, tegyük a joghurtot hűtőbe néhány órára.

5. Kenyérsütőben készült főzelékek

Egyszerű és tápláló!

Hozzávalók:

  • 500 g zöldség (pl. borsó, spenót, lencse)
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • Só, bors, fűszerek ízlés szerint
  • 500 ml víz vagy zöldségleves

Elkészítés:

  1. Pároljuk meg a hagymát az olajon a kenyérsütőben a „párolás” programon.
  2. Adjuk hozzá a zöldségeket, fűszereket és a vizet.
  3. Válasszuk a „főzés” vagy „leves” programot.
  4. Amikor kész, turmixoljuk le, ha sűrűbb állagot szeretnénk.

Összegzés

A kenyérsütő gép sokoldalúsága lenyűgöző. Nem csak a hagyományos kenyérsütésre alkalmas, hanem számos más étel és sütemény elkészítésére is. Próbáld ki ezeket a recepteket, és fedezd fel, milyen kreatív módon használhatod kenyérsütődet!