5 kreatív recept, amit kenyérsütőben készíthetsz el (nem csak kenyér!)
A kenyérsütő gépek népszerűsége nem véletlen: egyszerűsítik az otthoni kenyérsütést, és garantálják a friss, ízletes eredményt. De mi van, ha azt mondanám, hogy a kenyérsütőben nem csak kenyeret készíthetsz? Íme öt kreatív recept, amelyekkel kihasználhatod kenyérsütőd sokoldalúságát!
1. Kenyérsütőben készült lekvár
A lekvárkészítés sosem volt ennyire egyszerű!
Hozzávalók:
- 1 kg gyümölcs (pl. eper, szilva, barack)
- 500 g cukor
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- Mossuk meg és daraboljuk fel a gyümölcsöket. Ha szükséges, magozzuk ki őket.
- Tegyük a gyümölcsöt, a cukrot és a citromlevet a kenyérsütőbe.
- Válasszuk a „lekvár” vagy „dzsem” programot a kenyérsütőn.
- Amikor kész, hagyjuk kihűlni, majd töltsük steril üvegekbe.
2. Pizzatészta kenyérsütőben
A tökéletes pizzakezdéshez!
Hozzávalók:
- 360 ml víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 600 g búzaliszt
- 2 teáskanál száraz élesztő
Elkészítés:
- Tegyük a hozzávalókat a kenyérsütőbe a fent megadott sorrendben.
- Válasszuk a „tészta” programot.
- Amikor kész, vegyük ki a tésztát, és hagyjuk pihenni 30 percig.
- Ezután nyújtsuk ki, és készítsük el a pizzánkat kedvenc feltéteinkkel!
3. Kenyérsütőben sült sütemények
Igen, a kenyérsütőben is süthetsz finom süteményeket!
Hozzávalók:
- 200 g vaj
- 200 g cukor
- 4 tojás
- 200 g búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- Ízlés szerint: kakaópor, vanília, gyümölcsök
Elkészítés:
- Keverjük össze a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat.
- Keverjük hozzá a lisztet és a sütőport.
- Adjuk hozzá a kívánt ízesítőket vagy töltelékeket.
- Tegyük a tésztát a kenyérsütőbe, és válasszuk a „sütemény” programot.
4. Házi készítésű joghurt kenyérsütőben
Friss és természetes!
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 2 evőkanál natúr joghurt
Elkészítés:
- Melegítsük fel a tejet kb. 45°C-ra.
- Adjuk hozzá a joghurtot, és keverjük össze.
- Öntsük a keveréket a kenyérsütőbe.
- Válasszuk a „joghurt” programot.
- Amikor kész, tegyük a joghurtot hűtőbe néhány órára.
5. Kenyérsütőben készült főzelékek
Egyszerű és tápláló!
Hozzávalók:
- 500 g zöldség (pl. borsó, spenót, lencse)
- 1 hagyma
- 2 evőkanál olaj
- Só, bors, fűszerek ízlés szerint
- 500 ml víz vagy zöldségleves
Elkészítés:
- Pároljuk meg a hagymát az olajon a kenyérsütőben a „párolás” programon.
- Adjuk hozzá a zöldségeket, fűszereket és a vizet.
- Válasszuk a „főzés” vagy „leves” programot.
- Amikor kész, turmixoljuk le, ha sűrűbb állagot szeretnénk.
Összegzés
A kenyérsütő gép sokoldalúsága lenyűgöző. Nem csak a hagyományos kenyérsütésre alkalmas, hanem számos más étel és sütemény elkészítésére is. Próbáld ki ezeket a recepteket, és fedezd fel, milyen kreatív módon használhatod kenyérsütődet!